Показват първия български етнографски албум
Показват първия български етнографски албум / DarikNews

Изложбата „Живата старина – Етнографският албум на Димитър Маринов“ ще бъде открита на 15 юни (петък) в Н.У. Завод и музей в Битоля, Македония, от директора на Регионален исторически музей – Русе, доц. д-р Николай Ненов, и етноложките Десислава Тихолова и Искра Тодорова.

Акцент в изложбата е първият български етнографски албум, създаден от Димитър Маринов през 1892 г., един продукт на фотографията, градско огледало на селските обичаи в Поломието. Албумът е съставен за Пловдивското изложение от 1892 г. и е уникат – пази се само в Русенския музей.

Чрез изложбата се търси връзката между Русе и Битоля – най-европейските градове в двете страни. Битоля е градът, в който железницата минава първа, фотографията пристига първа, а Братя Манаки от Битоля са най-известните фото и кино дейци.
Изложбата представя света на русенските хърцои – старото местно население на Русенско и участието на Русенското окръжие в Пловдивското изложение от 1892 г., с приноса на Никола Обретенов като окръжен управител на Русе.