Пламна цех за смоли в русенския завод „Оргахим”
Пламна цех за смоли в русенския завод „Оргахим” / netinfo

Пожар гори в цех за смоли в русенския завод „Оргахим”. Огънят все още не е локализиран, пожарникарите все още се борят със стихията. 30 огнеборци участват в гасенето на огъня, съобщи началникът на Пожарната в Русе Димитър Павлов. При необходимост има готовност да бъдат извикани екипи от съседни области. Поддържа се непрекъсната връзка с вътрешния министър Цветан Цветанов и с главният секретар на МВР Калин Георгиев, каза комисар Димитър Павлов. Огънят е лумнал в цех, който се намира в 4-етажна сграда на “Оргахим”.

Няма информация за пострадали хора. По информация на Дарик в цеха е имало седем души. Сигналът за пожара е подаден на телефон 112 в 21.03 часа.

На мястото на инцидента веднага са пристигнали екипи на полицията и пожарната. Там са още и областният управител Стефко Бурджиев, кметът на Русе Пламен Стоилов, началникът на пожарната Димитър Павлов, началникът на полицията Светослав Първанов, екипи на Спешна помощ  и всички отговорни институции. На място има служители от екоинспекцията и Инспекцията по труда.

Според комисар Павлов няма опасност от разпространяване на огъня. Няма опасност и за гражданите на Русе, уверяват от службите. В района на предприятието има черни кълба дим и остра миризма. Час след избухването на пожара се чуваха тътени в района.

„Оргахим” произвежда бои, лакове, емайллакове, грундове, лепила, електроизолационни лакове, смоли. Дружеството е единствен производител в страната на анхидриди и най-голям производител на пластификатори и алкидни смоли.