Патриарх Неофит отслужи молебен за довършването на Всех Святих
Патриарх Неофит отслужи молебен за довършването на Всех Святих / Дарик Русе, Искра Георгиева

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, посети новостроящия се храм „Всех святих” в Русе. Той отслужи молебен за успешното довършване на строителството. Молебенът е свързан и с храмовия празник Неделя на всички светии, който светата Православна църква отбелязва днес. „Бог да дари със здраве тези, които щедро даряват средства за храма. Обръщам се към всички да бъдат близки на тази цел-довършването на църквата. Спомням си, че патриарх Максим имаше желание да освети този храм. Дано сега аз имам тази чест и възможност”, каза патриарх Неофит. Той обясни още, че предстои изписването на църквата и изграждането на нов иконостас, тъй като старият е нападнат от дървояди. Част от църковната утвар от предишния храм е запазена и разпределена по други храмове, но все още се обмисля дали да не бъде поръчано ново обзавеждане.

Патриарх Неофит отслужи молебен за довършването на "Всех Святих"
netinfo

Кметът на Русе Пламен Стоилов обясни, че основната цел и задача е довършването на храма, свързването с ВиК, Топлофикация, Енерго Про, за което са необходими около 250 хил. лв. "Явно че средствата трудно ще бъдат набрани чрез дарения, затова ще се търсят и мощни спонсори, както от региона, така и от чужбина", каза Стоилов. Той обясни още, че не е изяснен статутът на сградата. В момента тя е собственост на сдружение „Всех Святих” и не е ясно може ли да бъде прехвърлена в този си вид на Русенска митрополия. Ако това се случи ще могат да се търсят средства от държавния бюджет. Ако пък бъде прехвърлена на Общината ще могат да бъдат гласувани и заделени средства от общинския бюджет. Дори и това да не се случи обаче, в общинския бюджет за следващата година ще бъдат гласувани пари за облагородяване на терена около църквата.

Църквата “Всех Святих” е съборена през 75-та година, за да бъде построен Пантеона на възрожденците. През 2006 г. е учредено Сдружение “Всех Святих” за възстановяване на храма. Сред членовете му са тогавашният кмет Божидар Йотов, митрополит Неофит, скулптурът Георги Радулов, спортистите Валентин Йорданов и Любо Ганев, както и кмета на Гюргево Лучиян Илиеску.