ОУ Ангел Кънчев отбеляза 143 г. от гибелта на патрона си
ОУ Ангел Кънчев отбеляза 143 г. от гибелта на патрона си / снимка:Областна администрация

Днес бяха отбелязани 143г. от гибелта на Ангел Кънчев в русенското основно училище, носещо името на  българския революционер. Събитието уважиха заместник областният управител на Област Русе Станимир Станчев, експерти от Регионален инспекторат по образованието – Русе и отдел „Образование” в Община Русе, директорът на ОУ „Ангел Кънчев” Енчо Енчев, учители и ученици.

Тържеството беше открито с химна на Република България. Директорът на учебното заведение произнесе слово, в което разказа за живота и делото на бореца за национална свобода. Беше отслужен и водосвет за здраве и благоденствие. Възпитаници на ОУ „Ангел Кънчев”  поздравиха гостите на събитието с музикална програма, включваща популярни български възрожденски песни.

Церемонията продължи с полагане на цветя и венци на паметника на националния герой, издигнат в близост лобното му място край дунавския бряг, където революционерът сам отнема живота си, за да не бъде заловен жив от османските заптиета. Гостите на събитието се поклониха пред саможертвата на Ангел Кънчев и почетоха паметта му с едноминутно мълчание.