Открито писмо на Съюза на погребалните фирми в България
Открито писмо на Съюза на погребалните фирми в България / netinfo
По повод спекулациите, на които сме свидетели при разглеждане на преложението на Комисията за стопанисване на гробищните паркове в гр.Русе заявяваме категорично следното:

Неверни са твърденията, изнесени от Общинска администрация за това, че в 19 града гробищата се стопанисват от търговски дружества, че частните агенции нямат интерес към гробищните паркове, че комисията обслужва частни интереси и най-накрая, че икономически не е обосновано гробищата да се стопанисват от Община Русе. Никога не сме разговаряли с общинска администрация по повод проблемите по траурната дейност в гр.Русе.

1.Комисията се запозна с всички мнения и за пръв път бяхме поканени да дадем становище по разглежданите въпроси. 2.Църквата като институция има достатъчно авторитет и не бива мнението на Епархийския съвет и на другите вероизповедания да се омаловажава. 3.Има решения на Върховен административен съд и Комисията за защита на конкуренция във връзка с монопола на изкопаването на гробните места и е редно независимо дали харесва на някого или не Общинска администрация да се съобрази с тези решения и да се приведе тази дейност в законна форма. 4.Икономически обосновано е Общината да се грижи за гробищата, защото със стопанисване на гробищата от "Обреден дом"ЕООД гражданите плащат освен себестойността на услугата "изкопаване на гробно място" и надценка, която при извършване на услугата от ОП не се начислява. 5.Години наред Община Русе не се грижи за гробищата , а те са публична общинска собственост.Защо досега не се намериха средства за охрана? 6.Частните фирми нямат интерес към стопанисването на гробищата само и единствено защото закона не позволява стопанисването на публична общинска собственост от търговски субекти.Ако фирма има повече от 35% пазарен дял за услуга /каквато е изкопаването на гроб/ то тя се смята за монополист и попада под ударите на Закона за защита на конкуренция, за което беше глобен и "Обреден дом" ЕООД. 7.Даването под наем на гробищните паркове е незаконно и антисоциално, защото всяка фирма, вземайки гробищата под наем ще цели печалба, а гробищата имат социална функция и там се развива единствено комунална дейност.Имаме опит с търга, който бе обявен преди 2 години за гобищните паркове-условията бяха направени така, че само "Обр. дом"ЕООД отговаряше на тях./Само те имат сгради и съоражения на гробищните паркове, само те имат 10 годишен опит в стопанисването на гробищните паркове/.

От казаното дотук личи нежеланието на Община Русе да променя нещо в тази дейност, а само да прави козметични промени, с които се обличат нередностите.Не е ясно обаче кой ще плати глобата за повторно нарушение на Закона за защита на конкуренцията, която е от 100 000лв. нагоре.

инж.Татяна Нецова зам. председател на УС на СПФБ, собственик на ТА "Небесна"