Седемнайсетгодишният ученик от Спортното училище в Русе, обвинен за шест престъпления срещу негови връстници - нанасяне на две леки телесни повреди по хулигански подбуди, принуда, грабеж, изнудване и нанасяне на средна телесна повреда, както и хулиганство, остава за постоянно в ареста. Това реши днес Русенският окръжен съд. 

За случая стана ясно преди няколко дни, когато в социалните мрежи бе публикуван видеоклип с кадри с насилие. Това доведе и до събиране на група младежи пред дома на ученика.

На един от пострадалите соченият 17-годишен е извършил грабеж, принудил го е да заложи телефона си в заложна къща, а парите - 600 лева, да му даде, за да покрие заем към друг човек.

По време на заседанието окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че шестте престъпления са извършени за период от шест месеца, а прокурор Пламен Петков допълни, че Д. М. още от 2019 година е решавал проблемите си с насилие. 

Разкриха още жертви на бияча от Русе, недоволството в града не стихва

Двамата адвокати на младежа поискаха по-лека мярка за неотклонение. Адвокат Емил Тодоров обясни, че от процесуална гледна точка не са събрани процесуално годни доказателства, които да обосноват каквато и да е била мярка за неотклонение. 

Съдът наложи мярката за неотклонение по пет от шестте обвинения. Определението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

След заседанието на делото прокурор Георгиев обясни, че са възстановени телефонът и парите на пострадалия от грабежа и изнудването.
БТА