/ Държавна опера Русе
На 14 декември, четвъртък, от 19:00 часа в зала Опера Държавна опера-Русе ще представи на почитателите на оперното изкуство „Тоска” от Джакомо Пучини. Либретото, основаващо се на пиесата „Ла Тоска“ от Викториан Сарду, е написано от Луиджи Илика и Джузепе Джакоза. Диригент е Георги Димитров. Режисурата и сценографията на постановката са на Иван Савов.

Адаптацията е на Огнян Драганов. Хормайстор - Стелияна Димитрова. Участват още солисти, хор и оркестър на Русенската опера. В главните роли ще се превъплътят украинският тенор Виталий Ковалчук и българското сопрано Линка Стоянова.

Виталий Ковалчук
netinfo

Младият тенор, вече с голяма, международна кариера, Виталий Ковалчук, е възпитаник на Тернополското музикално училище „Саломея Крушелницкая” и Националната музикална академия „Чайковски”, Киев, Украйна. Специализира певческото си майсторство при прочутите италиански певци и педагози Джанфранко Чекеле, Винченцо Мано и Фернандо Бандера в студията на Ла Скала, Милано.

Завършва и консерваторията „Верди” в същия град. Посещава майстроските класове на Никола Мартинучи, Монсерат Кабайе и Джакомо Арагал. Дебютира с партията на Канио от „Палячо” на Леонкавало, на фестивала в град Козенца, Италия. Следват ролите на: Марио Каварадоси от „Тоска”, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай”, Де Грийо от „Манон Леско” и Рудолф от „Бохеми” на Пучини, Херцога от „Риголето” , Измаеле от „Набуко” , Манрико от „Трубадур”, Габриеле Адорно от „Симон Боканегра”, Дон Алваро от „Силата на съдбата” на Верди, Туриду от „Селска чест” на Маскани и други.

Лауреат на международните оперни конкурси:” Даниеле Ридолфи” / 2006/, „Руджеро Леонкавало” / 2007/ и „Марио Ланца” / 2011/, Италия. Водещ солист на Болшой театър, Москва. Гостувал с много голям успех на редица сцени в Италия, Полша, Чехия, Германия, Южна Корея, Испания, Русия и Украйна.

Линка Стоянова завършва Музикалното училище във Варна, специалност “оперно пеене” в класа на Златка Кунчева и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1993 до 1995 г. специализира в класа на проф. Маргарита Лилова (Майсторски клас в рамките на ММФ “Варненско лято”). През 1999 г. печели ІІ място на Международния младежки музикален конкурс “Бряг на надеждата” – Добрич. В периода 2003 – 2004 г. е солистка в Старозагорската опера.

В репертоара й влизат роли като Тоска, Мими (“Бохеми”), Чо-Чо Сан (“Мадам Бътерфлай”) на Пучини; Елизабет (“Дон Карлос”), Аида, Леонора (“Трубадур”), Амалия (“Бал с маски”), Дездемона (”Отело”), Одабела (“Атила”) на Верди, Неда от “Палячо” (Леонкавало), Микаела от “Кармен” (Бизе), Реквием – Моцарт, Реквием – Верди, Донна Ана от “Дон Жуан” и Графинята от “Сватбата на Фигаро” на Моцарт и други. Гастролира в театри в Германия, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Португалия, Испания, Норвегия, САЩ, в спектакли на Националната опера – софия, Пловдивската опера. От 2005 г. е солистка във Варненската опера.