Операта почита Анастас Анастасов
Операта почита Анастас Анастасов / Русенска опера

От 14:30 часа, във фоайето на русенската опера, ще се състои поклонението пред тленните останки на Анастас Анастасов. Опелото ще бъде от 16.00 часа в Катедрален храм „Св. Троица”. Той почина на 31 януари. Анастасов бе сред най-значимите драматични баритони в историята на Русенска опера. Със своя ярък артистизъм той претвори по неповторим начин образи, останали в историята като ненадминати образци.

Роден е през 1927 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Музикалната академия при Петър Райчев и се усъвършенства в студията на Христо Бръмбаров. Постъпва солист в Русенската опера през 1955 г. Едно от първите му големи постижения е ролята на Алексей Мересиев в „Повест за истинския човек” от Прокофиев. Сред многобройните  роли, които Анастасов изпълнява са Терзиев в „Антигона 43” от Пипков, Павел Власов от „Буря” от Хренников, Осман бей в „Луд Гидия” от Хаджиев, Пинг в „Турандот”, Енрико в „Лучия ди Ламермур”, Маркиз Поза в „Дон Карлос”, Шонар в „Бохеми”, Граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро”, Княз Игор, Ренато в „Бал с маски”, Жерар в „Андреа Шение”, Холандеца в „Летящия холандец” и много други.

Сред другите му изключителни творчески постижения трябва да се подчертаят ролите на Макбет в едноименната опера и Яго в „Отело”.