Операта готви предизвикателства за публиката
Операта готви предизвикателства за публиката / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив
Операта готви предизвикателства за публиката
50351
Операта готви предизвикателства за публиката
  • Операта готви предизвикателства за публиката

Русенската публика може да изживее малък шок, когато гледа операта „Нос”, заяви директорът на Държавна опера Русе Найден Тодоров. Премиерата ще бъде по време на фестивала Мартенски музикални дни. Операта на Шостакович се поставя за първи път в България и според Тодоров е идеята е именно да се предизвика публиката. Режисьор е Аделаида Якимова-Фурнаджиева, ще участва и хор „Проф. Васил Арнаудов”.

Найден Тодоров заяви и желанието си до края на сезона в културния институт да бъде поставен мюзикълът «Моя прекрасна лейди», както и оперетата «Царицата на чардаша». Това е негова отколешна мечта, която все още не е реализирана. «Един от малкото минуси на делегираните бюджети е този, че не можем да си позволим дългосрочно планиране, тъй като не е ясно дали ще изкараме достатъчно средства, за да реализираме идеите си», коментира Тодоров. Той изрази и разочарованието си, че тази година субсидията за брой зрител е намалена от 70 на 60 лева. Същевременно от Министерството на културата се планира и увеличаване на минималната средна цена на билет от 4 на 6 лева.

Според директора на операта новата финансова система сама по себе си е интелигентна, защото се подчинява на пазарен принцип-обществото преценява дали има нужда от даден културен институт. От друга страна обаче намалелият интерес към културни събития може да е временен, но да доведе до закриването на театри и опери. Чуйте повече от разсъжденията на Найден Тодоров в прикачения файл.