Образувано е следствие срещу прокурор Венелин Тодоров
Образувано е следствие срещу прокурор Венелин Тодоров / netinfo
Образувано е следствие срещу зам.-окръжния прокурор на Русе Венелин Тодоров. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Досъдебното производство е за две престъпления по чл. 288 от НК. Информира Мая Йоргова Дарик радио Русе.

Става въпрос за длъжностно престъпление, извършено от орган на властта, който не изпълни или осуети наказателно преследване, за да предотврати наказание за друго лице.

Досъдебното производство срещу Венелин Тодоров е във връзка с разпоредената от Главния прокурор Борис Велчев ревизия на дейността на прокуратурите в страната. При нея бяха установени редица нарушения: отмяна на одобрени от съда следствени действия, отмяна на постановление за образуване на следствено дело при липса на правна възможност за това и разпореждане за незабавно връщане на иззетите по делата веществени доказателства, с цел осуетяване разкриване на престъпления и бъдещото им разследване

Ако Венелин Тодоров бъде признат за виновен го заплашва лишаване от свобода от една до шест години и лишаване от право да упражнява професията си.