Нова схема за компютърна измама разкриха русенски полицаи
Нова схема за компютърна измама разкриха русенски полицаи / netinfo
Нова схема за компютърни престъления разкриха русенски полицаи. Чрез нея със специализирана компютърна програма са извършвани кражби на лична и служебна информация.

Кражба на служебна и лична информация е извършвана по следния начин: 42-годишен служител в русенска фирма с инициали В.Д. малко преди да напусне работа, без знанието на рководството и други негови колеги, инсталирал компютърна програма от типа “key logger”.

Програмата е работела в скрит режим и е записвала в текстов файл всички натискани клавиши от клавиатурата на определено работно компютърно място. При достигане на определена големина на файла, програмата го е изпращала на предварително посочена електронна пощенска кутия в Интернет. По този начин е имало възможност във файла да бъдат записвани пароли за достъп до лични и служебни електронни адреси на различни служители от фирмата, включително и от ръководството.

След като чрез инсталирания софтуер В.Д. е узнал паролите за достъп на бившите си колеги, е влизал в пощенските им кутии, разглеждал е текущата кореспонденция, след което представляващата интерес информация е копирал и препращал на друг е-mail адрес, ползван от служител на конкурентна фирма в гр. Русе.

Разглеждането и препращането на информацията е извършвал от различни обществени интернет-зали. Интернет нарушителят е заловен в обществена компютърна зала в Русе, при поредното разглеждане на информация в пощенската кутия. По случая е образувано дознание по чл. 319 а, ал. 2 от НК. Текстът от НК е нов, той влезе в сила с измененията от 11 май тази година. Според него ако престъплението е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за извършване на такова деяние, наказанието е лишаване от свобода до една година или глоба до три хиляди лева.Работата по документиране на престъпната компютърна схема продължава.