Неизвестна нощувка на малък корморан е открита в Силистра при Среднозимното преброяване на водолюбивите птици
Неизвестна нощувка на малък корморан е открита в Силистра при Среднозимното преброяване на водолюбивите птици / РИОСВ-Русе

Обобщени са данните от 35-тото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици по поречието на Дунав от Русе до Силистра, проведено на 15 януари, съобщават от Русенската екоинспекция.

Специалистите отбелязват по-малко големи белочели гъски в района (1189 бр.) заради високите води на Дунав, за разлика от 2010-та година, когато са преброени 5489 бр. Но по поречието зимуват повече зеленоглави патици, избягали от студовете в Северна Европа. Наблюдавани са 9557 екземпляра, а през миналата година са преброени 2 230 бр. от вида. Отчита се намаляване на птиците гмуркачи.

По време на Среднозимно преброяване на водолюбивите птици е открита неизвестна досега нощувка на малък корморан - защитен от европейско и българско законодателство вид, съобщават от Сдружение за дива природа „Балкани". Над 120 птици са преброени в малка гора от бяла върба в местността „Самолета" в Силистра. Сдружението ще внесе предложение в РИОСВ-Русе за предписание за опазване на дърветата.

Установяването на числеността, динамиката на популацията на зимуващите в България водолюбиви птици, както и влажните зони, които обитават, са от голямо значение за определяне на мерките за тяхното опазване.