Д-р Кожухаров
Д-р Кожухаров / Дарик Русе
Проблем с леглата за палиативни грижи
101196
Проблем с леглата за палиативни грижи
  • Проблем с леглата за палиативни грижи
В Русе назрява конфликтна ситуация с бъдещите пациенти за палиативно обгрижване. За това сигнализира управителят на Комплексния онкологичен център в града д-р Камен Кожухаров.

Нов скандал около откраднатите лекарства за онкоболни във Враца
 
Проблемът е в лимита на леглата, регламентиран от Здравната каса. Отделението по палиативни грижи в Русе е с капацитет от 30 легла. В момента обаче заради лимита на Здравната каса се използват само 12. Нуждаещите се от подобен тип грижи обаче са много повече, каза д-р Кожухаров.
 
Вариантите в тази ситуация са три, но неизгодни за никого - или пациентите да бъдат връщани, или да поемат разходите си, или лечебното заведение да плати за престоя им.

Седем процента ръст на пациентите в болницата по онкология
 
"За сметка на лечебното заведение означава за сметка на персонала, защото не можем да не платим сметката на енергото, да не си платим водите, телефоните, лекарствата, консумативите и т.н., защото ще ни блокират сметките. И от кого вземаме? От заплатите на персонала", посочи управителят на онкологичия център в Русе.
 
Предложението на д-р Кожухаров и колегите му е НЗОК да вдигне лимита, за да може всеки нуждаещ се да бъде приет за лечение. Вече са писани писма до касата, но без отговор.