/ ThinkStock/Getty Images
Седем процента ръст на пациентите Болницата по онкология
100213
Седем процента ръст на пациентите Болницата по онкология
  • Седем процента ръст на пациентите Болницата по онкология
Със 7 процента са се увеличили пациентите, преминали през Специализираната онкологична болница през последната година.
 
Ръстът отчетоха от ръководството на лечебното заведение, като общият брой онкоболни, лекували се в него през 2018 година, е 14 211.
 
Предстои в болницата да бъде рeновирана Клиниката по химиотерапия, тъй като сградата, в която тя се помещава, е строена през 50-те години на миналия век.

Онкоболницата става база за обучение на специализанти по медицина
 
„През миналата година лечебното заведение има ръст на преминалите пациенти от 7%, за миналата година те са били 14 211. Най-много пациенти преминават през Клиниката по химиотерапия - 5 193, лъчетерапията - 2 759, 5 200 души са оперирани.
 
Гинекологичните операции са 765, гръдните са 1 350, урологичните са 779. Интересното е, че 50% от всичките операции са такива с голям и много голям обем на сложност“, обясни директорът на болницата д-р Стефан Константинов пред Дарик.

Двойно повече случаи на рак на гърдата при жени между 30 и 35 години
 
„Един голям проблем през цялата година беше условията, при които се извършва и се приемат специално пациентите на химиотерапия. Сградата е строена 50-те години на миналия век и не предлага тази функционалност, която в днешно време хората очакват.
 
Налагаше се пациентите да бъдат приемани на едно място, след това да ходят на друго място да се регистрират, на трето място пък започваше самото лечение. За щастие тази година се надявам вече това нещо да е минало и да осъществим един проект, с помощта на Министерството на здравеопазването, а именно реновация на Клиниката по химиотерапия“, коментира д-р Константинов.