НАП започна проверки на зърнотърговците
НАП започна проверки на зърнотърговците / DarikNews

Инспекторите за оперативен контрол в офиса на НАП в Русе започват проверки на първата група от 9 фирми, свързани с търговията на зърно.  Те са сред най-познатите от бранша в региона и за тях в приходната агенция има доста информация за дейността им в предни години.

В предварително проучване е констатирано интересно обстоятелство за работата им това лято - към настоящия момент никоя от тях не е обявила, че разполага с някакви количества пшеница или ечемик. Затова смесени екипи от експерти на НАП и Националната служба по зърното внимателно ще проверят имат ли житце в хамбарите си и как го изнасят зад граница. Възможно е търговците действително вече да са приключили с продажбите си и тогава инспекцията ще обхване какви данъци са внесли, как са документирани взаимоотношенията им с техните партньори по целия път на зърното от полето до мястото на крайните доставки. Затова за първи път фирмите няма да бъдат посетени неочаквано, а са поканени да представят предварително в офиса на НАП в Русе изискваната за контрол документация.

Ако се затруднят да направят това в близките дни, за приходните органи ще възникнат обясними съмнения за евентуални нередности. Индикации за тях ще се търсят със засичане на информация и проверки на място при всички контрагенти в търговията със зърно от русенска област, включително и на русенското пристанище и при сухопътните превозвачи.

Масираните проверки започнаха в цялата страна. Целта им е да се предотвратят евентуални злоупотреби с ДДС. Акцията стартира по разпореждане на премиера Бойко Борисов и се провежда под ръководството на вицепремиера Симеон Дянков. В проверките ще участват представители на министерствата на земеделието, вътрешните работи, финансите и транспорта. Ще се проверяват всички по веригата - от корабите, кантарите и камионите, до търговците и производителите на зърно. Анализи, направени през предходните години, показват, че по тази верига се губят сериозни средства за държавата. Съмненията са за ощетяване на хазната със стотици милиони левове, чрез недеклариране на количества и отклоняване на ДДС.