На повече от 100 фирми ще бъде отнета регистрацията
На повече от 100 фирми ще бъде отнета регистрацията / Дарик Русе

През последните 3 месеца 84 русенски фирми не са внасяли в държавния бюджет дължимия от тях Данък добавена стойност по месечните справки-декларации. Заради това системно неизпълнение на задълженията им по Закона за ДДС, приходните инспектори в Офиса на НАП – Русе  служебно ще прекратят регистрацията им по него. Това вече е направено за други 23 фирми, който пък от началото на годината не са подали за повече от 2 поредни данъчни периода справки-декларации.

Това са най-често срещаните нарушения по ЗДДС, заради които се прекратява регистрацията на търговците. Все повече обаче, се срещат в практиката и други, предвидени от закона поводи за налагане на тази санкция. В доста случаи задължените лица не могат да бъдат открити на посочения от тях адрес за кореспонденция или са го променили, но  без да уведомят за това приходните органи в 7 дневен срок.

От началото на тази година, за да е редовна регистрацията по ЗДДС е необходимо лицето да посочи и актуален електронен адрес за работна кореспонденция с него. Тази форма на контакт все повече ще бъде използвана от приходната администрация в Русе и нарушенията ще бъдат безкомпромисно санкционирани.