/ iStock/Getty Images
Междусъседски конфликт в жилищен блок в Русе заради монтирана без разрешение отоплителна инсталация. Собствениците на апартаментите твърдят, че тя задимява целия вход и не могат да дишат. Притежателят отказва да я махне, а от общината препоръчват на хората да си намерят специалист, който да обследва комините им.

С началото на отоплителния сезон започват и мъките ни, казват живеещите в този жилищен вход. Те твърдят, че съседът им от първия етаж си е сложил камина в мазето, изградил е комин в общите части, пробил е дупки в панелите, за да свърже инсталацията, и при всяко палене задимява всички до последния етаж. Имат съмнения, че гори не само дърва, но и други материали, предаде БНТ.

Хората са притеснени , че може да има и конструктивни промени. Макар и в момента да не дими, във входа и в апартаментите има следи от сажди.

"Като се запали, започва да дими в баните, което е изключително неприятно. Излиза от пакета, излиза и от вентилацията, имаше случаи, когато излизаше и от кухненските аспиратори", обясни Любен Илиев.

"Пушекът излиза и би могъл някой да се задуши в съня си, да стане по-голяма беля", допълни Найден Христов.

При опит да разговарят със съседите си, напрежението ескалирало. А самите притежатели на въпросната камина обясниха пред екипа ни, че не са в нарушение и отказаха коментар по случая.

От община Русе, след проверка, препоръчали на семействата във входа да си наемат специалист по отопление, вентилация и климатизация, който да установи дали проблемът не е в комините им. След като вече 2 години се борят за чист въздух, но институциите не са им помогнали, потърпевшите са подали жалба и до прокуратурата.