/ Административен съд Русе
Съдебна власт в България, европейски институции, съдебни процедури с участието на деца, достъп до правосъдие, органи за подкрепа и защита. Това бяха част от темите, представени от съдия Ина Райчева пред ученици от Х клас на Профилирана английска гимназия „Гео Милев“.

Лекционната среща бе в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС и МОН, която през тази година съдът осъществява в партньорство с две русенски гимназии.

По време на срещата съдия Ина Райчева запозна присъстващите с принципа за разделение на властите, с функциите и структурата на съдебната система, с особеностите на общите и специализираните съдилища и пр. Интересът на учениците бе насочен към теми, свързани с правото на непълнолетните за свободно придвижване и пребиваване в страните от Европейския съюз и възможностите за дипломатическа и консулска защита от друга държава членка на съюза.

Припомняме, че основната идея на Програмата е формиране на правна грамотност и култура сред младите хора и създаване на реална представа за работата на органите на съдебната власт.