/ netinfo
Русенска опера ще представи в петък най-новата си премиера-операта „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев. Заглавието не е поставяно на русенска сцена повече от 30 години. Очертава се мащабна и забележителна продукция, в която участват и танцьори от ФТТ „Найден Киров“. Вече са определени и дати за представяне в няколко български града:на 17 май в Софийска опера, на 5 юли в Арена Пловдив и на 3 август на фестивала на Царевец във Велико Търново.

"Луд гидия"
netinfo

Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, диригент - Димитър Косев , сценограф - Иван Токаджиев, художник костюми – Цветанка Петкова Стойнова, хореография солисти и хор – Анна Пампулова, хореограф ФТТ „Найден Киров“ – Богдан Донев. Проф. Герджиков сподели, че за него „Луд гидия“ е и професионално и емоционално преживяване и не спести похвалите си към хора и оркестъра на русенска опера, както и към солистите, част от които са негови ученици.

"Луд гидия"
netinfo

„За мен „Луд гидия“ е една от най-обичаните опери. Опитвам се да бягам от буквализма и точното спазване на нещата. Търсил съм усмивката, светлината, и съм сигурен, че всеки ще излезе зареден и усмихнат след спектакъла“, каза той.

В образа на Луд Гидия ще се превъплътят Николай Моцов и Петър Костов, за останалите роли също има двоен или троен състав. Билетите за двете дати този месец – 9-ти и 23-ти са изкупени, но от Операта обещават спектакълът да бъде игран още до края на сезона.