/ / iStock/Getty Images
"Летището край Русе трябва да бъде пуснато в експлоатация до края на годината. Министерството на транспорта и съобщенията и общината работят съвместно за осъществяване на тази идея", коментира в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

По думите му има няколко технически задачи, които трябва да се изпълнят - да се обследва пистата, да се назначат служители, които да отговарят на всички изисквания за обслужване на летището, да има наземен оператор и летищен оператор.

Догодина стартират вътрешните полети между Русе и София

Кметът на Русе Пенчо Милков посочи, че е извършено обследване на летището. "Изчакваме доклада за т. нар. устойчивост на пистата, което е необходимо условие, за да бъдат възстановени полетите. Министерството на транспорта е изключително активно. Има заявени интереси и от други компании за полети", каза Милков. 

Той коментира, че когато се възстановява летище, не може да си поставяме нереалистични срокове. По думите му трябва да се извърши обследване, да има мерки за сигурност, като по тази причина е необходимо да се преминат определени процедури.

Милков обясни, че тези 2,6 млн. лева, които държавата е отпуснала, са достатъчни за възстановяването на летището. Той уточни, че в постановлението на Министерския съвет е записано условие, че тази сума може да се използва, "когато бъде верифицирана от община Русе, че не представлява нерегламентирана държавна помощ". 

"В разговори с Министерството на финансите сме, защото подобно нещо не е правено от община - да общува с Европейската комисия и да верифицира, че нещо, което държавата ни е решила да направи в Русе, не е държавна помощ.

Такова условие са ни сложили, като ние работим по този въпрос. Затова и заместник-министърът Владимир Върбанов каза, че дали с тези 2,6 млн. лева, или с други средства летателната годност за големи самолети ще бъде възстановена", обясни кметът. 

Милков информира още, че към момента летището е годно за леката авиация - за самолети с тегло почти шест тона.
БТА