Вицепремиерът Каракачанов се изказа за протестите в Русе
Вицепремиерът Каракачанов се изказа за протестите в Русе / БГНЕС
На хората им омръзна така нареченият политически елит да се държи като богоизбран и единствен, и да смятат, че могат с арогантност да налагат мнение. Затова са хората на улицата. Това заяви в Русе пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на откриването на паметника на Васил Левски.

Като пример за такъв неподходящ тон той посочи изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров по повод обгазяването на Русе, за което Ревизоро обвини местната община, че не си е свършила работата. "Министърът на околната среда и водите трябва да дойде и да се извини на русенци - не е нормален подобен арогантен тон", категоричен бе лидерът на ВМРО. 

Емил Димитров за въздуха в Русе: Кметът си прави пиар

По думите му именно "подобен арогантен тон и подобно пренебрежително отношение към хората докараха до това, че по площадите има протестиращи". "Когато в един град има подобен екологичен проблем и той не е от вчера, не можеш да говориш пренебрежително. Не приемам подобен тон", заяви Каракачанов.

На въпрос дали ще поиска оставката на Емил Димитров, който е министър в коалиционното правителство именно от квотата на ВМРО, Каракачанов заяви, че министърът първо трябва да дойде в Русе и да се извини, а "оттам нататък си запазвам правото".

Вицепремиерът взе отношение и за платените участници в протестите в София. По думите му по 30 лв. е тарифата за обикновен статист на протестите в София, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в Русе, където присъства на откриването на първия в града паметник на Васил Левски.

„Искате ли да ви кажа тарифите в София – 30 лв. за обикновен статист, 50 лв. за статист с плакатче“, каза пред NOVA лидерът на ВМРО.

„За тия момчета, които скачат на полицията – 100 лв., за тези, които влизат в бой с полицията – 300 лв. 500 лв. са за тартор на група от 10 души”, изброи вицепремиерът. "Това са тарифите и не се раздават от Светия Синод", добави лидерът на ВМРО. Той подчерта, че тарифите важат за една малка част от протестиращите - "10% от хората, онези с винкелите и качулките, са там, защото някой плаща."

А останалите 90% протестират, "защото на хората им омръзна политическият елит", продължи Каракачанов. "Те протестите не са патент от два месеца. "

Вицепремиерът каза още, че кабинетът няма намерения да подава оставка. По думите му не може с "камъни и дървье, както е казал поетът", да се решават проблемите в България. Според Каракачанов е нужен диалог. Той е съгласен и за извънредни избори, "ако всички се разберем".