/ БГНЕС, архив
Според министъра на екологията Емил Димитров кметът на Русе и председателят на Общинския съвет си правят пиар на гърба на екоминистерството относно проблема със замърсяването на въздуха. Поводът за реакцията му беше протестът срещу поредицата от обгазявания в крайдунавския град.

По думите на Димитров общината не си е свършила работата, не си е осигурила измервателна станция за качеството на въздуха сама и прехвърля топката към МОСВ.

Протест срещу нощните обгазявания в Русе блокира движението към Дунав мост

"Когато кметът и общинският съвет правиха бюджета, защо не предвидиха пари за една станция? Защо не предвидиха едни 400 000? Защото някой друг трябва да им свърши работата? И после излизат и ми искат оставката", възмути се министърът.

По думите му в града до два месеца ще има две измервателни станции, осигурени по международна програма, за които се знае, и трябва да бъдат само монтирани. Димитров поясни, че в момента има само една свободна станция, която обаче се използва като резервна.

"Ние имаме 39 станции и 38 са в постоянен мониторинг към Европа и не можем да ги спрем. Тя е една, резервна, ползваме я за всичко. Искате единствената ни станция, предвид, че след 2 месеца ще получите 2 ваши. Ами ако нещо се случи междувременно?", запита той.

"Ние нямаме дебат, нямаме скандал, а изкуствено си създаваме такъв. Имаме град, който има проблем с въздуха, а кметът и председателят на Общинския съвет не са направили нищо, за да да си купят станция", отсече Емил Димитров.