/ БТА
4 секции в Русенско преминаха изцяло към гласуване с хартиени бюлетини заради проблем с машините. Очаква се подобно решение да се вземе и за още три секции в областта.

В 129 секция в "Дойче шуле" в Русе известно време машината е отказвала да пуска цели бюлетини и е отпечатвала само част от разписката след гласуване. Според указанията на ЦИК четирима избиратели са допуснати да гласуват повторно с хартиена бюлетина. За всеки от тези случаи е съставен констативен протокол. След това машината се оправила от само себе си, обясни председателят на секцията Силва Агопян.

Председателят на РИК Милена Хинкова заяви, че проблемитe с електронните устройства се изразявали в отпечатване на празни бели бюлетини или на част от бюлетината. Хинкова поясни, че ако машината продължава да отпечатва нечетливо бюлетините или въобще не ги отпечатва, то техникът преценява ситуацията и ако се наложи се преминава изцяло към гласуване с хартиени бюлетини. За момента това се е наложило в 4 секции – една в Мартен и 3 в Русе.

Очаква се подобно решение да се вземе и за още три секции от областта.

За проблеми с машините са съобщили общо в 17 секции в Русенско, като в част от тях проблемите вече са решени. В друг случай пък гражданка се е оплакала, че е искала да гласува с машина, но не е успяла, защото в този момент техникът е ремонтирал електронното устройство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС