/ МВР
Установиха трима души, съпричастни към онлайн измами в страната, съобщиха от МВР. Действията са предприети на 16 септември.

МВР

Мъжете са на 26, 21 и 23 години, и тримата са криминално проявени, като най-възрастният и осъждан, са арестувани на територията на голям търговски обект в Русе.

Разбиха схема за изнудване в Пловдивско, има задържани

Според първоначалните данни задържаните са съпричастни към измама с продажба на пелети, реализирана на 8 август. Установено е, че връзката за „изгодната сделка“ е  осъществена чрез обява в търговска платформа във Фейсбук, от жертвата е искано изпращане на капаро чрез система за бързо плащане.

В процеса на работа станало ясно, че 26-годишният е публикувал и обяви за продажба на изгодни цени на дърва за огрев, контейнери за живеене, олио, брашно, гаражни клетки и други, а другите двама изпълнявали ролята на сътрудници в схемата.

Извършени са процесуални действия - обиск, претърсване и изземване в два автомобила и жилище във Ветово. Намерени и иззети са вещи, свързани с престъпната дейност на задържаните.

Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата в Плевен. По отношение на 26-годишния е взета мярка - постоянен арест. Налични са данни за съпричастност към такъв тип измами в Кърджалийска, Пловдивска и Врачанска области.

МВР

Сектор „Измами“, ГДНП обръща внимание на гражданите, да бъдат внимателни преди плащания за стоки или услуги по обяви в интернет, без значение дали са публикувани в социалните мрежи или в сайтове за продажба.

Сигнал за измама е фактът, че без да са подписали договор за покупко-продажба или уредени документално всички детайли, от тях ще бъдат поискани пари за капаро или предварително поемане на транспортни разходи.

Обикновено парите се превеждат чрез системите за бързи плащания или чрез пощенски запис.