/ РИМ-Русе
Пробни снимки за реконструкция на събитията около самоубийството на Ангел Кънчев подготвят от Клуб за исторически реконструкции „Традиционеръ“. Дейностите се осъществяват с подкрепата на Регионален исторически музей-Русе. Снимките ще се състоят в петък, 16 март, от 13.30 часа в района на Речна гара, където е поставена и плочата в памет на героя.

В ролята на Ангел Кънчев ще се включи художникът Николай Бебенов – НИК /от софийския клон на Традиционерите/, който има изключителна прилика с революционера. Организаторите са се постарали да предадат максимална автентичност на облеклото и въоръжението на участниците в пробите снимки, които ще са дело на Данаил Стефанов – фотограф и иконописец.

Заснетите кадри ще послужат при организиране и реализиране на бъдеща реконструкция на историческото събитие. С тях се поставя началото на работата по документален филм за Ангел Кънчев с работно заглавие „Недостижимият Ангел“, по сценарий на Стоян Комитски от книгата му „Ангел Кънчев – в нова светлина“, която предстои да излезе от печат.

При съставяне на точната хронология на събитията в помощ на родолюбците от „Традиционеръ“ се включва и русенскиаят писател и журналист Боян Драганов – почетен член на клуба. Снимките ще бъдат използвани и при организирането на традиционните за клуба „Уроци по родолюбие“ в детските градини и училищата от Русе и региона.

От клуб „Традиционеръ“ уточняват, че са подготвили и специална образователна поредица за деца „Аз съм българче“, като книжка № 4 е посветена на Ангел Кънчев. Работи се и по проект на комикс за героя, където благодарение на художника Владимир Коновалов, аудиторията ще се докосне до неподправения графичен стил от времето на култовото списание „Дъга“.

Това е първа по рода си инициатива за град Русе. От клуб „Традиционеръ“ подготвят заснемането на фотоси и за още едно драматично историческо събитие, свързано с град Русе – окупирането на парахода „Германия“ от 20 август 1868 година и гибелта на воеводите Никола Войводов и Цвятко Павлович.