Държавна опера – Русе представя млади български музиканти
Държавна опера – Русе представя млади български музиканти / Дарик Русе, Искра Георгиева

Трио „Ориндж” ще гостува в Русе на 9 юли. Групата избира за дебютния си концерт залата на Русенската филхармония – една от най-високите сцени на българския симфонизъм и традиции в класическата музика. Двама от неговите участници – пианистът Иван Керековски и цигуларят Филип Филипов са работили в клавирно дуо от 2007 година, натрупвайки значителен репертоар, както и добър ансамблов опит.

След завършването на музикалното училище в София през 2010 година, Иван Керековски завършва бакалавърската си степен в Кралската музикална академия в Брюксел в класа по пиано на Боян Воденичаров. Желанието му към камерно музициране на българска сцена, обхващането на нов репертоар, както и партнирането с нови колеги го довеждат до този концерт, в който освен своят стар партньор Филип Филипов, той кани  и талантливата виолончелистка, студентка в Пражката музикална академия Любомира Вербовска.

Стремежът към нови ансамблови усещания довежда Иван до решението да покани различни цигулари за двете крупни творби, включени в тази програма. За клавирното трио оп.8 от Брамс  е привлечен  Димитър Данчев - доайен в камерно-ансамбловото ни музициране, дългогодишен първи цигулар на оркестрите на Софийска Опера, както и на БНР, възпитаник на Брюкселската академия и Андре Гертлер. Цигулковата партия на клавирното трио на Дебюси ще води Филип Филипов – студент  в Университета в Блумингтън, Индиана, в класа по цигулка на К.Мардиросян.