Църквата почита светите чудотворци и безсребреници Козма и Дамян
Църквата почита светите чудотворци и безсребреници Козма и Дамян / снимка:Русенска епархия

Двамата братя, родени в древния Рим били възпитани в правилата на християнското благочестие. Изучили лечителското изкуство и успешно изцелявали всякакви болести. На каквито и болни хора или животни да възлагали ръце, те веднага оздравявали напълно. Тези изкусни целители не вземали от никого пари, заради което били наречени "безсребреници".

Те искали от изцелените само една безценна награда - вярата в Христа. И действително, те обръщали мнозина в Христа не само в Рим, но и в околните градове и села, които обхождали, за да изцеляват боледуващите. Освен с благодатта на изцелението, те облагодетелствали хората и с щедра милостиня. Имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличали голите; с една дума, проявявали милосърдие към всички бедни и нямащи.

След смъртта им над гроба им бил построен храм, в който ставали много чудеса. Светците са покровители на знахари, баячки и билкари и имената им се споменават в баяния против болести и уроки. Най-ранните техни икони у нас са от 12 век.