/ Ивайло Ангелов
Българската общност в румънския град Търговище отново отбеляза подобаващо Тодоровден, известен сред местните българи още и като Конски Великден, съобщи за Дарик Ивайло Ангелов - председател на фондация " Бъдеще 2008 " - Силистра, който присъства на събитието за 10 -ти пореден път. На празника присъстваха два състава за български фолклор от Румъния - ансамбъл "Българче" от село Винга и ансамбъл "Хоро" от село Бълен.

Празник в Търговище, Румъния
Ивайло Ангелов

Освен тях по традиция в културната програма участие взе и ансамбъл "Босилче" на българите от град Търговище, представящи гръцкото малцинство в Румъния. С присъствието си празника уважиха и официални лица, сред които и депутатът, представляващ българското малцинство в румънския парламент - Михаела Чокани.

Фондация "Бъдеще 2008" за десети път беше на форума и от името на нейния председател Ивайло Ангелов на българското дружество "Заедно" от град Търговище бе подарен плакат по повод предстоящия празник 24 май.

Празник в Търговище, Румъния
Ивайло Ангелов

Тодоровден премина в две части - дефилиране на коне, отглеждани от местните българи и концертна част, провела се в местния дом на културата в българския квартал на град Търговище.