/ netinfo
Русенската многопрофилна болница „Канев“ вече разполага с нова апаратура за отделение „Урология“. От седмица лекарите работят с новия лазер за разбиване на камъни в бъбреците. Към днешна дата този метод дава най-добри резултати.

Осветиха новия Кръводарителен център

Процедурата е с краткотрайна продължителност и без странични ефекти, а камъните незабавно се изваждат навън. Лазерната енергия се подава точно върху камъка без риск да увреди околните тъкани. Лазерната литотрипсия е минимално инвазивна, безопасна и протича под директна визуализация на специален монитор. С помощта на новата технология пациентът бива опериран без придружаващи разрези и без последващи шевове.

Обновяват отделението по Диализа, Игнат Канев отново помага

За здравноосигурените пациенти процедурите с холмиум лазера се заплащат от Здравната каса, като пациентът доплаща единствено такса за консуматив, който не се поема от НЗОК. Целият екип на отделение Урология е преминал обучение за работа с апарата.

Освен за лечение на бъбречно-каменна болест, с холмиум лазерa могат да бъдат третирани генитални брадавици и други образувания, както и да се правят малки козметични операции по медицински препоръки.