Благотворителен маратон събира средства за Пещ на колела
Благотворителен маратон събира средства за Пещ на колела / netinfo

Благотворителен маратон ще премине и през Русе, съобщи за Дарик Надежда Савова-основателят на мрежата „Хлебни къщи”. Каузата му е „Пещ на колела” и е насочена към бедни, възрастни и сираци, както и към бежанците в България. Маратонът е уникална за региона на Балканите инициатива, за нашата страна партньор и организатор е фондация „Помощ за благотворителност в България“. Инициативата ще се проведе от 1 до 11 ноември, като за 11 дни участниците ще изминат 1050 км. на територията на Румъния и България. Събитието няма състезателен характер. Пълният дневен курс (това са 160 км средно за колоездачната част и 59 км за бягането) е 8 часа и 30 минути, което изисква много добро здравословно състояние и издръжливост на участниците.

Целта на каузата „Пещ на колела” е да набере средства, за да бъдат ремонтирани три пещи, които ще функционират към планираната софийска Хлебна Къща и ще пътуват до различни бедни квартали на София, домове за сираци и възрастни хора, други градове и лагери на бежанци. „Каузата ни е освен хляб, да носим на бедните и отхвърлените от обществото усещане за споделеност, топлина, уют и дом”, казват организаторите. „Пещите на мира” са програма за правене на хляб заедно с хора от уязвими и маргинализирани групи и различни култури и етноси. За ремонтирането на една пещ са необходими 1500 лв, а за всяко нейно преместване и посещение на място разходите за път, труд и консумативи са 500 лв.

Благотворителният маратон не се провежда за първи път. Основната цел на “1000 Balkan Charity Challenge” е да се съберат средства в подкрепа на различни благотворителни каузи. Фирми и граждани са поканени да подкрепят 6 каузи в България и 12 в Румъния. Те са внимателно подбрани от организаторите и включват критични социални сфери като грижа за деца и възрастни с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти, подкрепа на бедни хора. Първият ултрамаратон привлече подкрепа в размер на 24000 eвро. Даренията за различните каузи се събират чрез специално създадена онлайн платформа:  www.1000balkan.com. Фондация “Помощ за благотворителността в България” e българският партньор на инициативата. От румънска страна това е благотворителната организация “HOSPICE CasaSperantei”.

Стартът е на 1 ноември в 7.00 ч. в Букурещ. Маршрутът минава през двата моста, свързващи България и Румъния (Русе – Гюргево и Видин – Калафат). Финалът е на 11 ноември около 17:30 отново в Букурещ, на същото място. Времето за преминаване на целия маршрут е 3 дни в Румъния  и 8 дни в България. Очаква се маратонът да премине през Русе на 10 ноември.