20 000 000 лева за индустриален парк в Силистра
20 000 000 лева за индустриален парк в Силистра / netinfo
Първа копка на Индустриален парк в Силистра направи днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. В проекта, който ще бъде реализиран за 3 години, ще бъдат вложени 20 милиона лева.

В бъдещия Индустриален парк ще се произвеждат строителни уплътнители и водобазирани дисперсии, ще бъде изграден пристанищен комплекс, логистика, преопаковане, разфасоване и складиране на течни продукти, насипни и опаковани товари, като над 80 % от продукцията ще е за износ. Предвижда се да бъдат разкрити над 200 работни места.

„Бросс Холдинг” е българска компания с международна дейност, член е на Българската търговска камара и на редица други национални браншови организации, похвали се председателят на борда на директорите Сергей Липчев. Дружеството е и в списъка на най-големите данъкоплатци у нас.

Пред гости и силистренци министър Петър Димитров заяви, че „политика на държавата и на ЕС е изграждането на подобни индустриални зони и паркове като силистренския. Той съобщи, че досега 88 български града са подали проекти. Но Евросъюзът е заделил 18 милиона евро за изграждане само на 16 индустриални зони в България. Министър Димитров не скри, че държавата не е дала нито лев за силистренската инвестиция. „Съжалявам дори, че не бих могъл да кажа от името на държавата, че ще помогнем за изграждане на инфраструктурата или за нещо друго, но това са в момента реалностите”, коментира още той. Според Димитров кадровият потенциал на големите градове е изчерпан и вече се обръща поглед към по-малките населени места.

Освен официалните гости важното за силистренци събитие бе уважено само от кандидата за трети управленски мандат Иво Андонов, за разлика от 10-тимата негови опоненти в предизборната надпревара.