140 години от гибелта на Ангел Кънчев
140 години от гибелта на Ангел Кънчев / Дарик Русе, Искра Георгиева

Тържествено отбелязване 140 години от саможертвата на Ангел Кънчев ще се състои от 11 часа в двора на храм „Свето Вознесение” в ЖК „Дружба” 2, където е гроба на героя. Заупокойна молитва в памет на изтъкнатия революционер ще отслужат отец Иван Стойчев и отец Георги Райков. Представители на Регионален клон „Ангел Кънчев” към Национално дружество „Традиция” и на Дружество „Ангел Кънчев” към Общинската организация ва Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще отдадат заслужената почит на героя чрез почетен караул и поднасяне на цветя. Родолюбците от НД „Традиция” ще представят и възпоменателното издание „Русенска Традиция” посветено на годишнината.

Хубаво е русенци да знаят, че гроба на Ангел Кънчев не е в Пантеона на Възрожденците, а именно в дясно от олтара на храм „Свето вознесение” и заслуга за обозначаването му има отец Иван Стойчев.

Ангел Кънчев е роден в Трявна, първоначално учи в родния си град, а след това в Русе. Продължава образованието си като стипендиант в Болградската гимназия (Бесарабия), а след това се прехвърля във Военното училище в Белград (Сърбия). Установява непосредствен контакт с българската революционна емиграция и се включва във Втората българска легия (1868 г.). След нейното разпускане се прехвърля в Румъния и публикува във в. „Дунавска зора“ Възвание до българския народ, с което го призовава на борба против османските поробители. През 1870-1871 г. учи в Земеделско-индустриалното училище в град Табор (Чехия). След завръщането си в България започва работа в Образцов чифлик край Русе.

Включва се дейно в националнореволюционното движение и през същата година е определен от Българския революционен централен комитет в Букурещ за помощник на Васил Левски. В края на август същата година той се среща с Апостола в Ловеч и получава от него задачата да се заеме с организационна и агитационна дейност в Северна България. За кратко време Кънчев успява да разгърне широка дейност. На 5 /17/ март 1872 г. прави опит да се прехвърли тайно в Румъния, но на русенското пристанище е издаден и е обграден от полицейските власти. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си.