10 творци на тазгодишната Ломеа
10 творци на тазгодишната Ломеа / netinfo
10 творци са поканени да участват в тазгодишното, девето издание на Симпозиум за съвременно изкуство „Ломеа”. Наред с художниците в Природен парк „Русенски Лом” ще творят фотографът Александър Иванов и Ирина Баткова, писател и художник, както и младата Мирослава Севчик от Словакия. Ще се включат също проф. Божидар Бончев, Надежда Кирилова, Пенка Минчева, Василка Монева, Вергиния Пенчева и Нина Иванова.

Мотото на форума този път е „Потниа Терон” – древно наименование на Минойска богиня, почитана като Господарка на животните. Симпозиумът започва на 25 август.

В програмата са включени пътувания до Ивановските скални църкви и Червен, и до Церовец, където гостите ще очакват комплекс къщи във възрожденски стил, 100-годишната възстановена църква на селището и Церова кория. Участници и гости ще имат възможността да видят и два изключително ценни филма, посветени на Природен парк „Русенски Лом” - „Ломовете” от 1970 г. и „В сянката на вековете”, 1957 г.

По традиция форумът ще завърши с две последователни изложби – на открито в долината на Ломовете край Нисово и в Русенска художествена галерия.