/ Thinkstock/Getty Images
Минималните и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег в Разград, ще се повишат от следващата година. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. 

"Предложението за промяна в цените беше по искане на превозвачи, извършващи таксиметров превоз на пътници в общината", Обясни зам.-кметът Мирослав Грънчаров.

По думите му основните мотиви за исканата промяна са, че сегашните тарифи не са променяни от пролетта на 2015 г., а в последните месеци е налице поскъпване не само на горивата, а и значително повишение на инфлацията и поскъпването на живота като цяло.

Досегашните, определени преди повече от седем години, тарифи са съответно: минимална цена за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег при дневна тарифа 0.75 лева и минимална нощна тарифа - 0.85 лева; максимална цена при дневна тарифа - 1.20 лева и при нощна тарифа - 1.40 лева.

С решението на съветниците от началото на януари 2023 г. минималната дневна тарифа ще стане 1.10 лева, а нощната - 1.20 лева, а максималната дневна тарифа - 1.60 лева, а нощната - 1.80 лева.

Грънчаров заяви, че е направена справка за таксиметровите услуги в съседни общини, като данните сочат, че такситата в Търговище, Варна, Шумен и Кубрат возят на почти същите цени.

Таксиметрови шофьори коментираха, че в тази ситуация, когато всичко поскъпва, промяна на цените на такситата е неизбежна. Според тях разходите за горива, части и поддръжка на автомобила се увеличили и е нормално и услугата за такси да поскъпне.

Пътници изразиха мнение, че няма как да се сърдят на шофьорите, защото имат основание за поскъпване на таксиметровите услуги. 
БТА