/ iStock/Getty Images
Вандалски акт на детската площадка до хотел „Централ“ бе установен от служители на Общинско предприятие „Паркстрой“ при обход на детските площадки в Разград.

Вандали разбиха училище в Разград и задигнаха лаптоп

Отстраняването на щетите по увреденото съоръжение ще продължи по-дълго, тъй като се изисква специализиран ремонт, за който ще се потърси фирмата, инсталирала съоръжението, съобщиха от Общината.

Община Разград

Увреденото съоръжение е въртележката, на която има рампи за качване на инвалидни колички. Цялата въртележка е извадена от основите си и е оставена на около метър от мястото, където бе инсталирана.

Съоръжението ще бъде прибрано в склад на ОП “Паркстрой“, докато се установи връзка с фирма, която да извърши ремонта. Ще бъде подаден и сигнал до полицията за извършеното увреждане.

Припомняме, че детската площадка до хотел „Централ“ бе реновирана със съвместно финансиране и обединени усилия на местната власт, гражданския сектор и бизнеса. Идеята, около която те се обединиха, бе децата с увреждания да имат възможност да играят заедно с останалите деца. Официалното откриване на обновената площадка бе на 15 септември 2020 г.

Община Разград

Тя се състои от седем детски съоръжения, от които две са за деца с увреждания. Тези две съоръжения, както и ударопоглъщащата настилка, бяха осигурени от Обществен дарителски фонд (22 060,56 лв.) и Сдружение „Лудогорие” (8 474,52 лв.), Община Разград постави останалите детски съоръжения и 10 пейки и 4 кошчета, като стойността на общинското съфинансиране бе в размер на 13 290 лв.

Вандали потрошиха входна врата на блок в жк „Лудогорие”

За малко повече от година върху детската площадка имаше няколко посегателства, но въпреки това във времето, в което работеха всички съоръжения, изпълняваше основната си цел да се дава възможност на социализация на децата с увреждания.

Ръководството на Община Разград отново отправя апел към гражданите да опазват общественото имущество, което е предназначено за ползване от всички жители и гости на града, особено когато се използва от деца, а също и, когато установят посегателство върху обществено имущество, да сигнализират: чрез Формата за подаване на сигнали най-долу вдясно на сайта на Община Разград, на мейла на местната управа: obshtina@razgrad.bg, на фейсбук страницата на Община Разград или на тел. 084/ 618-335.