Леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в Област Разград все още не са изчерпани, съобщи зам.-директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Анатолий Стойнов.

В Многопрофилната болница за активно лечение в Разград са определени 90 легла за настаняване на болни от коронавирус, като 89 от тях са заети. Разкрити са и седем легла за интензивно лечение, от които свободни са само две.

Леглата за пациенти с COVID-19 в Исперихската болница са 39, от които 28 са запълнени и отделно пет интензивни, като само едно от тях е свободно.

Училищата в Разградско преминават към онлайн обучение

В Кубратската болница има разкрити само пет легла за пациенти с коронавирус, от които четири са запълнени. Тъй като не разполагат със специалисти и необходимата апаратура в лечебното заведение, няма легла за интензивно лечение.

Д-р Стойнов подчерта, че броят на настанените за лечение непрекъснато се увеличава и ако се наложи ще бъдат разкрити допълнителни легла в трите болници в региона.

Той добави, че здравните заведения са обезпечени с необходимите лекарства и материали, но проблем е дефицитът с медицинските кадри. Специалисти не достигаха и преди пандемията, а сега е още по-трудно, лекарите изнемогват, което води до допълнително натоварване, коментира зам.-директорът на РЗИ в Разград.

Заболеваемостта в региона продължава да расте. Община Разград отдавна премина границата от 700 души на 100 000 население, а вече и общините Исперих и Цар Калоян навлизат в зоната от над 500 случая на 100 000 население, посочи още д-р Анатолий Стойнов.

По думите му през последните дни интересът към ваксинацията в региона се е повишил сериозно.

Относно проверките за задължителния вече зелен сертификат зам.-директорът на РЗИ каза, че установените нарушения досега са единични, като на нарушителите са издадени предписания.
БТА