/ iStock/Getty Images
В Разград се провежда кампания за безплатно измерване на кръвната захар и кръвното налягане. Скринингът се организира от сдружение „Диабет“, със съдействието на Общината, съобщи пред БТА председателят на организацията Цветанка Димитрова. 

Мобилният пункт е в центъра на града. Той ще работи до 17 часа на 29 и 30 юли. Димитрова отбеляза, че през пункта досега са преминали повече от 200 човека. 

Паралелно с изследванията специалистите информират хората за рисковите фактори за появата на заболяването, сред които са наследствената предразположеност, стресът, неправилното хранене, затлъстяването и злоупотребата със захари, обясни Димитрова. Тя посочи, че експертите консултират участниците в скрининговата кампания как да се предпазят от диабета и как да подобрят здравословното си състояние. 

Цветанка Димитрова каза, че подкрепата и грижата за хората със захарна болест е мисия за сдружение "Диабет" в Разград. Екипът е обединил усилията си в името на една обща цел - подобряване качеството на живот на диабетиците в района. По думите й се повече хора страдат от коварното заболяване. Не е малък броят и на тези, които са засегнати, но не се лекуват, защото не знаят, че са болни. Затова организираните от нас редовни скрининги помагат за откриването на нови болни от диабет, които отправяме към лекуващите лекари за консултация и лечение при ендокринолог, каза Димитрова. 
 
БТА