Хепатит
Хепатит / / iStock/Getty Images
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград обявява дни на отворените врати за безплатни изследвания за хепатит В и С. Инициативата е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, съобщиха от здравното ведомство.

Прегледите ще бъдат извършвани в периода от 29 юли до 5 август, всеки делничен ден от 9:00 до 15:00 ч. в сградата на инспекцията в сградата на ул. „Кирил и Методий“ № 8, отдел „Медицински изследвания“ (ст. 301, ет. III).

Световният ден за борба с хепатита се отбелязва на 28 юли. Целта е повече хора по света да се информират за заболяването и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лечението му. Кампанията през тази година ще протече под мотото "Не мога да чакам". Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит В и С в глобален мащаб да намалеят с 90 процента, а смъртните случаи - с 65 на сто, посочват от здравната инспекция в Разград.

Изнесените данни на ведомството сочат, че заболеваемостта от хепатит за 2021 год. в Разградско е 2,73 на 100 000 души. Тя е същата като тази за предходната 2020 г. и три пъти по-ниска от тази за последните пет години.  

Справката показва, че болните от хепатит В в областта през миналата година са двама, а от хепатит С - един.  За първото полугодие на тази година са регистрирани четирима болни с вирусен хепатит В и трима с хепатит С. 

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Най-сигурното специфично средство за предпазване от заболяване е имунизацията, допълват от РЗИ-Разград. 
БТА