Светослав Митев: „В Капанския ансамбъл ще има подмладяване, преструктуриране и оптимизиране на състава“
Светослав Митев: „В Капанския ансамбъл ще има подмладяване, преструктуриране и оптимизиране на състава“ / Капански ансамбъл-Разград
„В Капанския ансамбъл ще има подмладяване, преструктуриране и оптимизиране на състава“ – това заявява в становище, изпратено до медиите, временно изпълняващият длъжността директор на Капанския ансамбъл Светослав Митев. Повод за изявлението му е напрежението, възникнало в Детския фолклорен ансамбъл „Лудогорче“, преди отпътуване на група деца от формацията за участие във фестивал в Чехия, но в становището си Митев споделя и част от своите виждания за развитието на Капанския ансамбъл.
Публикуваме цялото становище с оригиналното му заглавие, позволихме си само да изведем в заглавие на нашата статия други думи на Митев, тъй като считаме, че това е новинарският акцент в текста.
Ето и самият текст:
„Промяната е нещо неизбежно, а израстването – личен избор
 
 
Имаше нещо недоразбрано от журналистите, отразили т.нар. „протест“ на родители и деца от ДТА „Лудогорче“ и това си пролича в някои от публикациите по темата. В тях се твърдеше, че „Лудогорче“ си върна ръководството след бунт на деца и родители”.
Каква е истината? Капанският ансамбъл се състои от основен състав, Средношколска танцова формация „Лудогорска младост“ и Детски танцов ансамбъл „Лудогорче“. Директорът на Капанския ансамбъл е директор и на трите формации и назначава хората в тях. В момента с "Лудогорче" работят двама репетитори, двама корепетитори и човек, който отговаря за гардероба и хигиената в залата и съблекалните. Никъде в документите на Капанския ансамбъл Павлин Занев не фигурира като главен художествен ръководител на „Лудогорче“.
Занев получава допълнително възнаграждение към основаната си заплата като балетист в Капанския ансамбъл за подпомагане творческата дейност на „Лудогорче“. Истината е, че ситуацията в ансамбъла не е такава, каквато е внушена на родители и деца.
Няма смяна на ръководство в „Лудогорче“. В навечерието на турнето в Чехия, подпомогнато солидно от община Разград, определих за ръководител на групата корепетиторът Ненчо Илиев с няколко мотива: той подготви документацията за пътуването; той поддържа връзките с организаторите; компютърно грамотен е и има завършено висше образование със специалност „Детска психология“. Смятах, че за конкретното турне той щеше да е много по-полезен като ръководител на групата.
За Чехия пътуваха - освен двамата репетитори - и вторият корепетитор, за да могат заедно професионално да изпълнят ангажиментите си по подготовката на децата за концертите, преобличането за сцената, както и опазването имуществото и живота на децата.
Беше много некоректно и нечистоплътно да бъде злепоставян Ненчо Илиев – човек, който вече 34 години работи в „Лудогорче“. Част от родителите, които онзи ден говореха така злостно за него, са били танцьори в състава и са пътували заедно със същия този Ненчо по турнета.
В „Лудогорче“ в началото на следващия творчески сезон ще се случат няколко неща, свързани с неговата структура. Съставът ще бъде реорганизиран и оптимизиран. Ще има двама репетитори, само един корепетитор и гардеробиер, който ще грижи и за чистотата.
Репетиторите ще трябва предложат идеи за развитие на състава и да ги реализират в повече концерти не само в Разград, но и в цялата област, както и с турнета у нас и в чужбина. Ако се справят, ще останат в състава и следващата година, ако не – ще дам шанс на други хора да развият потенциала си. Разбира се, на специалисти със нужния за това образователен ценз. А ръководителите на групата за пътуване на фестивали и конкурси на „Лудогорче“ тук и по света, ще бъдат определяни от конкретните обстоятелства и спецификата на турнетата.
Родители и ръководители би трябвало заедно да възпитаваме нашите деца в обич и уважение към българския фолклор, знанията и Родината, а не в култ към личността. Децата са най-ценното нещо в живота ни, те трябва да бъдат съветвани и насочвани по пътя, а не манипулирани , че и даже подстрекавани към вандализъм. Ще бъда конкретен: по време на нахлуването на деца и родители в администрацията на Капанския ансамбъл преди пътуването на „Лудогорче“ за Чехия, детски гласове подканяха: „Дайте да събаряме вратата и да влизаме!“ /в кабинета на директора – б.р./.
По време на т.нар „протест“ чух реплики, че ще разруша нещо, създавано толкова дълго и с любов през годините. Тук е мястото да кажа, че Павлин Занев не е създал нищо в състава. Детският танцов ансамбъл „Лудогорче“ създаде и гради в продължение на цели 40 години почетният гражданин на Разград, Стефан Иванов. А ние, всички останали, можем и трябва да следваме неговия пример, за да го има „Лудогорче“ и след нас.
Затова ще настоявам, когато се говори за този състав винаги да бъде споменавано името на Стефан Иванов като създател и почетен ръководител на състава. Той ще има възможност, когато пожелае, да бъде на репетициите на децата и да прави своите оценки и предложения за видяното пред мен и художествения съвет на Капанския ансамбъл.
Вече споменах, че една от задачите ми с „Лудогорче“ ще е за повече концерти в Разград, областта, а защо не и по-далеч! Защо не образователните концерти, които изнася Капанският ансамбъл, да бъдат с участието на децата от „Лудогорче“ и средношколците от „Лудогорска младост“? Възможна перспектива е в Капанския ансамбъл да се изгради и детски хор, в оркестъра да има и деца музиканти.
Тогава, на тези концерти, децата ще са още по-ангажирани и емоционални в пресъздаването на сцената на образци от българския фолклор. А видяното ще достига по-лесно и трайно до сърцата на техните връстници в залата.
Философията и политиката в работата на Капанския ансамбъл е той да бъде своеобразен мост за децата. Докато преминават по него те да могат да опознаят, заобичат и запазят уникалния български фолклор и традиции. За мен това е кауза.
Както навремето, когато се пенсионира Александър Христов и беше даден шанс на Румян Занев да ръководи ансамбъла, както когато след пенсионирането на Стефан Иванов, своя шанс получи Павлин Занев, така сега и аз получавам своя шанс да покажа възможностите си на творец и ръководител. Не на разрушител...
Няма как, след като съм „проходил“ на сцената на 7 години и до днес дишам праха от нея по време на концерти, а през всичкото това време съм минал през всички етапи на професионалното си развитие, включително и на синдикален лидер, ангажиран именно с добруването на всички в ансамбъла, точно аз да го разруша. Няма да ми позволи и мисъл в тази посока и кметът на Разград д-р Валентин Василев – човек с възрожденски корени, влюбен във фолклора и безспорен фен на Капанския ансамбъл.
Заявявам открито, без заобиколки: Ще дам шанс на всеки един от работещите в Капанския ансамбъл да твори тук, ще бъда много радостен, ако получа конкретни предложения за репертоар и развитие от млади хора, от хора с деца. Ако това не се случи, ще потърся съдействие от водещи специалисти в жанра от цялата страна.
В Капанския ансамбъл ще има подмладяване, преструктуриране и оптимизиране на състава.
През август ще обявим конкурс за изпълнители във всички звена на ансамбъла.
Предстои ни много работа за генериране на приходи. Защото наистина е абсурдно за първите шест месеца на настоящата година приходите от концерти да са 2600 лева.
Вече работим по изработката на нов сайт на Капанския ансамбъл. В рекламата и маркетинга ще впрегнем всички модерни технологии на нашето време. Ще опитаме да стигнем до възможно повече медии и хора в различни кътчета на страната. За да бъдем разпознаваеми, за да заявим наново Капанския ансамбъл.“