/ iStock/Getty Images
Нови детски площадки, с модерни съоръжения, ще радват децата в 8 села в Община Исперих. Те ще бъдат изградени по проект на Общината, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от Областния информационен център.

Стойността на проекта е над 104 200 лева. Средствата ще бъдат вложени в изграждане на кътове за игри с необходимите съоръжения, подходящи за деца на възраст до 12 години, в селата Свещари, Тодорово, Йонково, Голям Поровец, Лудогорци, Подайва, Вазово и Белинци.

Всяка една от детските площадки ще разполага с пързалка, катерушка, съоръжения за катерене, скачане и баланс, люлка. Ще бъдат обособени места за игри със сюжети и колективни игри. 

За игровите зони е предвиден дървесен чипс от нарязани и пресяти борови кори и дървесина, положени върху добре уплътнена земна основа. Тази настилка осигурява най-добра защита при падане. Тя ще бъде кантирана с градински бордюри. В зоните за отдих ще бъдат поставени пейки и кошчета за смет.

Проектът има за цел да осигури възможности за игри на открито, провеждане на детски празници и рождени дни, както и места за социални контакти и отдих в населените места. 

Очаква се всички дейности да приключат най-късно до края на февруари 2025 година.
БТА