/ iStock/Getty Images
Четиринадесетото издание на Национална конференция по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества ще се проведе в Разград през следващата седмица, съобщиха от Общината.

Кметът на Разград връчи удостоверенията на социални асистенти, обучени по проект

Събитието се организира от Община Разград и Общински съвет по наркотични вещества със съдействието на Секретариата на националния съвет по наркотични вещества и Националния център по обществено здраве и анализи.

Участие в конференцията ще вземат заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова и Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев. Те ще присъстват на откриването на събитието, което е насрочено за 9,30 ч. на 30 септември в конферентната зала на хотел „Cartoon“.

В събитието ще участват над 100 членове на Общински съвети по наркотични вещества и превантивно-информационни центрове от цялата страна, както и заместник-кметове, които имат ангажимент към работата на Общинските съвети.

Конференцията ще продължи 3 дни, като част от дискусиите ще са по панели, а други - общи. На събитието за пръв път ще бъде представена  Националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024, която бе приета от Министерски съвет през юли тази година.

Община Разград обяви първата си електронна обществена поръчка

Ще бъдат представени и добри практики в работата на Общинските съвети в цялата страна. В програмата са включени обучения за работа с рискови групи, представяне на превантивни подходи за работа с деца и младежи по отношение на употребата на наркотични вещества, представяне на лечебни програми и програми за психосоциална рехабилитация, обсъждане на възможностите за работа в условия на извънредно положение, дистанционно прилагане на Националните програми за превенция в училищна среда и други актуални теми.

Сред участниците в  конференцията са и: гл.ас. д-р Захари Зарков - Директор дирекция "Психично здраве и превенция на зависимостите" в Националния център по обществено здраве и анализи, гл.ас.д-р Владимир Наков" Началник отдел "Психично здраве" в същото дирекция, както и други експерти от НЦОЗА.

За участниците в конференцията е предвидена културна програма - посещение в атрактивни туристически обекти - Архитектурно-историческия резерват „Абритус“, Етнографския музей и Художествена галерия „Проф. Илия Петров“.