Програма „Мост към бизнеса“ помага на роми с образование да си намерят работа
Програма „Мост към бизнеса“ помага на роми с образование да си намерят работа / Радка Минчева
Областният информационен център (ОИЦ) – Разград бе съорганизатор и домакин на информационна среща за представяне на Програма „Мост към бизнеса” пред заинтересовани страни от региона – съобщават от ОИЦ. В събитието участваха представители на Областната администрация, местните власти, дирекция „Бюро по труда”, училища, неправителствения сектор и здравни медиатори.
Програмата „Мост към бизнеса” се реализира в рамките на  Инициатива за подобряване на достъпа на младежи от ромски произход до заетост в частния сектор в България и в Унгария. Изпълнява се от Фондация Институт „Отворено общество” – София в партньорство с Фондация „Автономия”, Унгария и Централноевропейски университет, Унгария. Финансовата подкрепа е по Програмата на Европейския съюз за заетост и социални иновации („EaSI“) 2014-2020 г.
Основна цел е да се подпомогне достъпа на млади роми на възраст между 18-35 години до такива позиции и работни места в частния бизнес, които съответстват на тяхното образование и квалификация.
По проекта работи Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” - гр. Велико Търново, а за областите Разград, Руси и Силистра партньор на «Амелипе» е Сдружение с нестопанска цел „Феникс - Разград”. Председателят на разградското НПО Огнян Станчев представи програмата пред заинтересовани институции, които помоли за съдействие в реализацията на проекта.
В България се предвижда Програмата да обхване минимум 150 младежи със завършено средно или висше образование от различни области на страната. Ще им бъде предоставена интегрирана и персонализирана услуга, включително: кариерно ориентиране; съдействие при контакти с работодатели, които са изразили интерес към инициативата; различни видове обучения в зависимост от нуждите на участниците; наставничество след наемането им на работа.
Важен компонент е превенцията на отпадането на ученици от средното образование, като се предлага менторска подкрепа за ученици от ромски произход в последна и предпоследна година на обучение. В зависимост от индивидуалните нужди на младежите, ще им се осигурят допълнителни занимания за успешно полагане на държавни зрелостни изпити (ДЗИ), ще се организират мотивационни публични събития, срещи с представители на бизнес организации, посещения и срещи с представители на университети с успешни представители на ромската общност.
До 30 юни е срокът за кандидатстване за включване в програмата, а повече за програмата, насоките и формулярът за кандидатстване може да се видите ТУК

Програма Мост към бизнеса помага на роми с образование да си намерят работа
netinfo

Програма Мост към бизнеса помага на роми с образование да си намерят работа
netinfo