/ iStock/Getty Images
С нова метална платформа обезопасиха единственото щъркелово гнездо върху електрически стълб в Кубрат. Съоръжението е монтирано от служители на "Електроразпределение-Север", съобщиха от Общината.

Зоопаркът в Добрич спасява щъркели ветерани

Тази година, за късмет на кубратчани, двойка млади щъркели свиха гнездо на един от уличните стълбове на ул. "Мадара" в града, предизвиквайки емоции, но и притеснения в някои домакинства.

Хората призоваха за съдействие общината и местното електроразпределително дружество да се постави платформа, тъй като гнездото беше нестабилно. Заради риск от пожар бе премахната и уличната лампа под него.

Кметът на Костандово за трети път спасява ранен щъркел

Гнездото вече е обезопасено, а живеещите на улица "Мадара" в Кубрат семейства догодина ще очакват завръщането на щъркеловото семейство.

От началото на годината в различни населени места в общината са монтирани десет предпазни метални платформи по стълбовете. Предстои по този начин да се обезопасят щъркелови гнезда и в Мъдрево.

Огледът на монтираните съоръжения е постоянен, като повишено внимание техниците обръщат на село Божурово, в което гнездят средно около десет двойки щъркели всяка година.
БТА