/ Радка Минчева
С риторичните въпроси „Кой направи повече за „Орел“ и какво?“ и „Кой нарече квартал „Орел“ „спалнята на Разград“ се включи във финалната пресконференция по проекта за благоустрояване на жк „Орел“ кметът на Разград д-р Валентин Василев.

Радка Минчева

Позитивите от проекта представи неговият ръководител Ивайло Ганев. Презентацията обаче бе малко постна откъм факти – колко и какви обекти са изградени, вместо цифри се използваха думите „много“, „доста“ и „няколко“.

Брюксел отложи визитата на Борисов в „Орел“

Ето все пак някои от цифрите по проекта „Паркоустрояване на зелените площи в кв. "Орел“, град Разград“ - той е на стойност 5 948 844,51 лв., финансиран е от ОП “Региони в растеж“, срокът за изпълнение бе 30 месеца, той приключва на 16 юли, площта на обектите на интервенция е 158 230 кв. м., увеличена е растителността с 1 240 иглолистни и широколистни дървета, 1300 храсти, 1500 м. живи плетове и затревяване на над 4600 кв. м. зелени площи, изградени и оборудвани са 6 комбинирани площадки, спортно игрище за баскетбол, футбол и волейбол до блок 25, детски площадки, рехабилитирани са улици и вътрешноквартални паркинги, изградено е енергоспестяващо осветление, осигурена е достъпна архитектурна среда и достъп за хора с увреждания и в неравностойно положение.

Радка Минчева

Главната цел на проекта бе: повишаване привлекателността на Разград като градски център, който осигурява адекватно качество на живот, свободен достъп до обновена и благоустроена, ключова за градските системи инфраструктура, както и достъп до безопасна, устойчива и с високо екологично и естетическо качество физическа и жизнена среда.

Министър-председател в жк „Орел”

След ръководителя на проекта говори единствено кметът д-р Валентин Василев, като неговите акценти бяха проблемите при реализацията на проекта. „Някои хора омаловажават труда по проекта и правят гнусни опити да манипулират общественото мнение.

Радка Минчева

С какъв сурат си тръгнал да даваш оценка, когато над 30 години не си направил нищо за този квартал. Не приемам съвети от някой, който е управлявал единствено училищен бюджет“ - бяха част от коментирате на кмета по повод различни критични позиции по повод проекта.

Той бе категоричен, че е имало десетки провокации от общински съветници, неуспели кандидат-кметове и кандидат-депутати, иронизира, че им завижда на енергията, с която организират провокации.

Десните съветници: Борисов да се разходи из „Орел“ и да разпореди проверка на проекта

Василев благодари на жителите на „Орел“ за търпението, но не спести критики и към тях. Преди години на общественото обсъждане не е имало нито една забележка по проекта, те започнаха, когато ремонтните дейности наближат някой от блоковете – разказа кметът. Екипът по проекта е извършил адекватни промени там, където е било възможно – каза още той.

Василев увери, че местната управа има готови проекти и за останалата една трета от жк „Орел“, която не бе обект на интервенция по проекта и при осигурено финансиране има готовност за работа и в тези части от квартала.

Откриването на обектите на интервенция е днес от 14:30 часа в Южен парк до "Т-маркет" в "Орел".