/ iStock/Getty Images
"Кампания за поставяне на силанти при децата между пет и осемгодишна възраст се провежда в Разград.

Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при пациентите до 18 години", съобщи д-р Теменуга Ангелова, регионален координатор на програмата в област Разград.

Тя заяви, че в профилактиката на детските зъби се включват осем дентални специалисти от общините Разград, Исперих и Кубрат. Те ще преглеждат малките пациенти в своите кабинети.

Община Разград има нов заместник-кмет (СНИМКА)

Д-р Ангелова сподели, че за миналата година се отчита известен спад в броя на прегледаните деца и поставени силанти. По думите й, слабият интерес към предоставената възможност за предпазване на зъбките от кариес се дължи най-вече на притеснението и страха на родителите заради пандемията.

Тя обясни, че силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Чрез тях се постига гладка повърхност, при която се избягва задържането на храна.

По този начин се предотвратява развитието на кариес, тъй като силантите образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем, добави д-р Теменуга Ангелова.

Тя допълни, че кампанията по силанизиране ще продължи до края на ноември. Манипулацията се извършва при стриктно спазване на мерките срещу СОVID-19 и след предварително записване.

Телефоните на специалистите могат да се намерят на сайта на Регионалната здравна инспекция.
БТА