Ябълки срещу цигари раздават в Разград. Акцията се провежда на пешеходната зона по централния булевард „България”.

Тя е част от информационно-скрининговата кампания, организирана от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), съвместно с Превантивно-информационния център към

БТА

"Общинския съвет по наркотични вещества по повод Световния ден без тютюнопушене", каза главният инспектор в отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ Катя Теофилова.

Отказът от тютюнопушене ни подмладява само след месец

Тя поясни, че идеята на местната инициатива е да се подобри здравната култура на хората, както и да се повиши осведомеността им за последствията от злоупотребата с цигарени изделия.

„Всеки пушач, склонен да се откаже от една цигара, в замяна получава ябълка с призив да се храни здравословно вместо да се трови с никотин”, посочи Теофилова.

В рамките на кампанията се извършва безплатно измерване на въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта при пушачи чрез апарат Smoker lyzer.

БТА

Здравните експерти правят и демонстрации с пушещата кукла Сю, за да се онагледи влиянието на тютюнопушенето върху белите дробове. Участниците получават и здравно-образователни материали, както и информация за контакт с Консултативния кабинет за отказване на тютюнопушенето в РЗИ.

По думите на Катя Теофилова обаче интересът към този кабинет е много слаб. Според нея хората смятат, че биха се справили с порока сами, без експертна помощ.

По повод 31 май - Световния ден без тютюн, РЗИ провежда здравно-образователна кампания и сред учениците от училищата в областта, добави Теофилова.
Садет Кърова, БТА