/ iStock/Getty Images
Двойки с репродуктивни проблеми и тази година ще получат финансово подпомагане от общинския ин витро фонд в Разград, съобщиха от Общината.

Необходимите документи за кандидатстване могат да се подават в деловодството на общината от 22 март. Сред изискванията към кандидати са поне единият партньор да е жител на общината през последните три години. Максималната сума, която се отпуска на всяка одобрена двойка е до 2500 лева.

Община Разград ще разполага с над 63 700 000 лв. бюджет

Средствата са за една процедура в рамките на текущата година и се дават срещу представена фактура за действително направен разход и медицински документ от специализирана клиника за извършена асистирана репродукция

В Разград инициативата за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми се реализира от 2012 година, като всяка година в бюджета на общината се предвижда сума, определена за подпомагане на ин витро процедури. За 2021 година предвидените средства са 50 000 лева.

Благодарение на инвитро процедури, осъществени с финансовата подкрепа на общинския фонд досега са родени 13 деца, включително една двойка близнаци. През миналата година заявления за подпомагане са подали седем двойки, като една от тях е получила отказ, защото не е отговаряла на изискванията.