/ Радка Минчева
Областното ръководство на БСП-Разград подаде жалба във Върховния административен съд против решението на ЦИК за назначаване на състава на Районната избирателна комисия за Разградски регион. Това съобщиха областният лидер на червените Наско Анастасов и депутатът от БСП Денчо Бояджиев.

РИК-Разград встъпи в длъжност

Според тях, решението на ЦИК е незаконосъобразно, немотивирано и е в нарушение на Изборния кодекс. Те настояват съдът да отмени решението и да върне преписката на ЦИК за ново произнасяне при спазване на задължителните условия по тълкуване и прилагане на закона.

Спорният момент в решението на ЦИК според БСП-Разград е секретарският пост. На консултациите при Областния управител нито една политическа сила освен БСП не предяви претенции към тази длъжност.

„След като не оспорено това предложение е налице постигнато безспорно съгласие, в резултат на което ЦИК е задължена да се съобрази с волята на участвалите представители на политическите сили.

Остава ЦИК да се произнесе само за спорното председателско място и за едното заместник-председателско“ - считат разградските социалисти. С направеното от ЦИК назначение комисията си присвоява нови правомощия, неразписани от Изборния кодекс - обясниха още Анастасов и Бояджиев.

ЦИК определи: Единственият представител на ДПС ще командва в РИК-Разград

Депутатът допълни още, че в болшинството районни комисии за председатели са назначени номинирани от ГЕРБ, в неколцина – от ДПС, а БСП, макар да е втора политически сила в страната - няма нито един шефски пост в районните комисии. „Това навява мисълта към някаква договорка“ – предположи Бояджиев.

Жалбата на БСП-Разград е изпратена до Върховния касационен съд вчера, очаква се до петък ВАС да се произнесе. Бояджиев обясни, че решение в полза на жалбоподателя не прави решенията на настоящата РИК невалидни, съществува възможност в движение да се промени ръководния състав на РИК и тя да продължи своята работа.

Като юрист с опит обаче Бояджиев призна, че досега подобен прецедент да се промени вследствие на съдебно решение състав на РИК няма.