ЦИК определи: Единственият представител на ДПС ще командва в РИК-Разград
ЦИК определи: Единственият представител на ДПС ще командва в РИК-Разград
Централната избирателна комисия реши спора за избора за определяне на председател на Районната избирателна комисия в полза на ДПС. Както Дарик-Разград съобщи, консултациите при Областния управител на 28 март завършиха без постигане на консенсус относно ръководството на комисията – шефският пост бе желан и от ГЕРБ, и от ДПС, затова и протоколът от разговорите бе изпратен в ЦИК, за да определят в София ръководството на органа, който ще администрира изборния процес в Разградско за вота за Европарламента.
И така председател на РИК-Разград за евроизборите е единственият представител на ДПС в комисията Хабибе Расим. За нея това е първо участие в РИК, на последните парламентарни избори бе в листата на ДПС като кандидат-депутат. Тя е юрист по образование, работи като съдебен деловодител в Районен съд-Разград. Освен това е и председател на НЧ”Делиорман”.
Нейни заместници ще са Савина Миткова – номинирана от БСП, дългогодишен юрист в община Разград, а преди това и няколко пъти председател на избирателни комисии и адвокат Драгомир Павлов – предложен от „Обединени патриоти”, той като председателя е за пръв път в РИК. Секретар на РИК-Разград е предложението на ГЕРБ за председател на комисията Радка Башакова. Тя също е с опит в администрирането на изборния процес – през последните години беше няколко пъти председател на РИК и ОИК.
Останалите членове на РИК са: Катинка Матеева, Любица Бочева и Иван Борисов от БСП; Юлиян Стойчев, Ралица Костова-Цветанова, Николай Инков и Диана Йорданова от ГЕРБ; Светлана Неделчева от „Обединени патриоти” Сюлбие Ибрямова от „Воля”, Нермин Станева от Реформаторския блок и Антон Монев от Движение „Гергьовден”. От тях седмина са били членове на РИК или ОИК и предишни години: Катинка Матеева, Любица Бочева, Юлиян Стойчев, Ралица Костова-Цветанова, Диана Йорданова и Антон Монев.  
Решението за състава на РИК-Разград е взето вчера, 4 април, но е публикувано едва днес в 17,29 ч. С оглед наличието на болшинство опитни в администрирането на изборния процес членове на разградската комисия, можем да се надяваме и да се пожелаем по-бързи темпове на работа преди и в самия изборен ден.
От Областна администрация съобщиха, че ръководството РИК-Разград ще получи печатите, с които ще подпечатва своите решения и ключовете за помещението, в което ще работи утре, 6 април, в 11,00 ч. в зала 712 на Областна администрация.