/ ОД на МВР-Разград
Заедно с него се представи и още едно куче, което тепърва се обучава и навлиза в полицейската работа
Децата от Център за ученическо техническо и научно творчество, участници в поредната смяна на „Еколято 2023”, преминаха през втората за това лято Детска академия по безопасност, съобщиха от полицията.

Разделени в групи, в Градския парк, те усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им, произтичащи от действащото в момента законодателство в страната.

ОД на МВР-Разград

Полицейското следово куче Арго бе атракция за всички присъстващи. Освен послушание, четириногият „полицай” демонстрира как се залавя въоръжен бандит и как се открива мирисова следа.

Заедно с него се представи и по-малкият възпитаник на полицай Калоян Колев, който тепърва се обучава и навлиза в полицейската работа.

ОД на МВР-Разград

Участниците в Академията разгледаха служебните автомобили и полицейските атрибути. От униформен служител на сектор „Пътна полиция” научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите.

Интересуваха се кога имат право да управляват електрически тротинетки, мотопед, скутер или АТВ. За първи път видяха отблизо как се проверяват водачи за употреба на алкохол и как работи т.нар. „тринога“.

ОД на МВР-Разград

Експерт от Криминалистичната лаборатория им разказаха как се прави оглед на местопроизшествие, какви следи могат да се изземат и как на практика се свалят пръстови отпечатъци.

ОД на МВР-Разград

Огнеборците от Разград демонстрираха оборудването, което ползват при гасене на пожари, както и начините да достигнат високи сгради. В секцията на БЧК доброволци запознаха децата с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, а малчуганите сами участваха в демонстрациите.

ОД на МВР-Разград

ОД на МВР-Разград

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. Това лято през нея преминаха още близо 50 подрастващи. Инспекторите „Детска педагогическа стая” към Районно управление бяха подготвили викторина с награди за най-знаещите.

ОД на МВР-Разград

Целта бе децата да трупат знания и умения как да реагират при различни ситуации, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.